«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Пляцок Королівський🥞Рецепт зі старого записника — красива і смачна випічка.

Пляцок Королівський🥞Рецепт зі старого записника — красива і смачна випічка.

Пляцок Королівський🥞Рецепт зі старого записника — красива і смачна випічка.

Інгредієнти для форми 22х35 см:

Тісто:
- 8 жовтків
- 4 ст. л. цукру
- 350 г масла
- 6 ст. л. сметани
- 70 г дріжджів
- 700-750 г борошна
- дрібка солі
- ванілін

Приготування:
1. Дріжджі змішати з цукром, додати сметану та жовтки, добре перемішати.
2. Додати сіль, ванілін і половину борошна, ретельно вимішати. Потім додати м'яке масло (не розтоплене), знову перемішати та додати решту борошна. Змішати до однорідності.
3. Накрити тісто плівкою і залишити на 30 хвилин у теплому місці.

Макова маса:
- 300 г сухого маку
- 100 г цукру
- 5 ст. л. збитих білків
- 1 ст. л. манки

1. Залити мак водою, довести до кипіння і злити воду. Повторити процедуру двічі, щоб уникнути гіркоти.
2. Варити мак 30 хвилин, злити воду, перебити блендером, додати манку, цукор і збиті білки.

Горіхова маса:
- 8 білків
- 100 г цукру
- 2 ст. л. какао
- 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю
- 200 г подрібнених горіхів

1. Білки збити до м'яких піків, відібрати 5 ст. л. для макової маси.
2. Додати цукор, ще трохи збити, потім додати какао, крохмаль та подрібнені горіхи, обережно перемішати.

Варення:
- 300 г густого яблучного варення (або 0,5 л банки)
- 2 ст. л. сухарів або манки
- 1 ч. л. крохмалю

1. Змішати варення з сухарями/манкою і крохмалем для кращої консистенції.

Збірка пляцка:
1. Тісто розділити на 4 частини. Перший шар зробити трохи більшим.
2. Розкачати більший шматок, викласти у форму і зверху макову масу.
3. Накрити другим шаром тіста, легко проколоти його вилкою і викласти варення.
4. Знову покрити шаром тіста, проколоти та додати горіхову масу.
5. Накрити останнім пластом, проколоти вилкою, накрити плівкою і залишити в теплому місці на 1,5 години для підходу.
6. Випікати при 170°C 45 хвилин. Якщо верх почне підгорати, прикрити пергаментом.
7. Охолоджений пляцок прикрасити шоколадом або присипати цукровою пудрою.

Все буде Україна