«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

ПРАГА» по ДСТУ – Тортик дуже смачний, абрикосовий джем надає легку кислинка та смак,а празький крем незамінний в цьому тортику

Мої вітання,дівчатка! «ПРАГА» по ДСТУ

Тортик дуже смачний, абрикосовий джем надає легку кислинка та смак,а празький крем незамінний в цьому тортику.

Якщо це «Прага» по ДСТУ то рецептик достатньо простий, головне дотримуватися послідовності та краще зважити продукти.
Рецептів безліч, класику завжди намагаюсь пекти по ДСТУ, на те вона і класика.

✅Інгредієнти на форму діаметром 20

яйця -6 шт
цукор -150 г
борошно -110 г
какао -30 г ( темне)
масло вершкове – 40 г

❗️ Якщо ви невпевнені в добре збитих білках, то рекомендую додати 0.3-0.5 ч.л розпушувача.

Білки відокремити від жовтків .

Жовтки збити з 1/2 частиною цукру до білої та пишної маси.

Борошно та какао просіяти .

До білків додати дрібну солі, збити 3 1/2 частиною цукру до піків.
До взбитих жовтків додати просіяне борошно з какао, розмішати , додати в три етапи збиті білки, акуратно вимішати лопаткою знизу вверх , по краю влити розтоплене не гаряче масло, акуратно розмішати знизу вверх .
Форму діаметром 20 см.застелити пергаментом( дно) або змастити маслом та присипати борошном ( тільки дно) вилити тісто, розрівняти легенько.

Випікати в розігріті духовці до t 180 , 25-30 хв.( до сухої шпажки)
Важливо не перепекти бісквіт, час випікання +- орієнтуватися на свою духовку.
Охолоджений бісквіт розрізати на три частини( я розрізаю ниткою)
Один корж повинен бути трішки товстіший, від нього потрібно зрізати трішки для крихти .
Я печу ввечері , даю вистоятися будь-якому бісквіту.
Охолоджений бісквіт загортаю в плівку та даю настоятися ніч, вранці розрізаю, просочую, роблю крем та збираю тортик.

Какао та масло потрібно брати якісні.

✅Крем
1 жовток
20 г води
150 г згущеного молока
250 г вершкового масла
10 г ванільного цукру
20/25 г какао ( темне)
20 г коньяку/рому

Додатково абрикосовий джем ( обов’язково)

✅Глазур ( ця глазур тверда)
80 гр шоколад
80 гр масла
Розтопити короткими імпульсами в мікрохвильовій печі.
Можна за своїм смаком робити глазур , наприклад з какао ( напишу в коментарях рецептик)

✅Приготування крему

Розмішати жовток із водою. Це потрібно для того, щоб при нагріванні зі згущеним молоком жовток не згорнувся.
Додати до жовтка згущене молоко і поставити на середній вогонь. Постійно помішуючи, варити до консистенції сметани. Зняти з вогню та дати охолонути.

Заварна основа та масло мають бути одинаковоі кімнатної температури .
М’яке масло ( кімнатної температури) збити до пишності. Частками додати охолоджену заварну основу постійно збиваючи .
Вкінці додати просіяне какао, ще раз збити, крем готовий .
Поділити на дві частини ( трішки залишити для вирівнювання боків)

✅Просочення

Коржі обов’язково просочую , бо ці коржі не пухкі, просочити обовʼязково ( вода+цукор зварити легенький сироп 150 г приблизно + коньяк 2 ст.л) також можна просочити міцною солодкою кавою+коньяк , какао зварити +коньяк .
Краї та верх обовʼязково змащую щедро теплим джемом , залишаю на хвилин 15 при кімнатній температурі, а тільки тоді ставлю в холодильник на 1 год., а можна на ніч.

Верх заливаю глазур’ю.

Збираю в кондитерському кільці .

З боків вирівнюю тоненько кремом, присипаю бісквітною крихтою ( подрібнюю завжди в блендері)

Якщо джем з холодильника, то обовʼязково трішки підігріти.

❗️ Також можна розрізати бісквіт на 4 частини, буде тоненький , тоді кількість крему потрібно збільшити в 1.5 рази.
 

Все буде Україна