Провідна неділя — 12 травня. Що потрібно зробити в цей день усім християнам
Люди вірять, що на свято Великодня Господь відпускає всі померлі душі на землю. Тому люди навіть виставляли на вікні запалені свічки, щоб ці душі повернулися додому й знали куди їм іти. Також на підвіконня клали крашанки, щоб нагодувати душі. Коли починаються поминальні дні, вони повертаються назад. Всі родичі приходять на кладовище, щоб попрощатися з родичами. Говорять, що якщо в цей день йде злива – це означає плач чиєїсь душі, котру не відпустив Бог за її грішність.
Що необхідно робити в поминальні дні?
В давні часи віряни вели боротьбу проти поминальної неділі, бо в неї були язичницькі корені. Через деякий час навпаки цей тиждень став невід’ємною частиною Великодніх свят.
Цей тиждень мав назву Радуниця, або Томина неділя. Язичники поминали померлих у час відновлення природи весною. Живим ця традиція прибавляла впевненість, а мертві заспокоювали свої душі. Після того, як ця традиція стала християнською – почали померлих відспівувати у храмах та на кладовищах. В цей день освячували паски та йшли на цвинтар та поминали родичів там. Також несуть на кладовище крашанки, коливо, пиріжки.
Які страви зазвичай несуть на кладовище?
Традиційна страва це коливо – її їдять під час поминальних днів. Зверху печиво поливають медом або солодкою водою. Зазвичай несуть ті страви, які любив померлий під час життя.
Що дозволяється та забороняється робити у цю неділю?
Взагалі церква не підтримує те, щоб люди ходили на кладовище, вживати спиртні напої, їсти та залишати їжу на могилах. Бо всю їжу після розтягують собаки та пташки. А церква наголошує, що треба ділитися з тим, кому воно дійсно потрібне. Тому краще віддати кілька пасок до будинку літніх людей або інтернату.
Традиції поминальної неділі в Україні.
У деяких регіонах поминають родичів одразу після Великодня. У церквах проводять службу та після неї йдуть на кладовище.
У центральних містах та на Галичині заведено накривати столи на кладовищах та там справляють службу та окроплюють могили.
На Закарпатті, Півдні та Поліссі – ставлять лавки та столи на кладовищі та збираються всією родиною. За кілька днів родичі приходять на могилки та роблять прибирання. В поминальний день приносять вінки та квіти родичам. Люди кладуть на могили хліб притрушений трохи сіллю, таким звичаєм вони годують померлих.
На Гуцульщині, Буковині та Покутті – дають калачі разом із запаленою свічкою якійсь людині. Якщо ця людина є родичем, то необхідно дати ще хустку.
У південних містах дають будь-яку їжу людям.
Ті хто гарно ознайомлений з релігійними звичаями знають, що поминальна неділя вважається особливою. В ці дні дуже важливо згадувати своїх померлих родичів та близьких, побути з ними духовно. Не забувайте провідати своїх померлих родичів.