Шипшина дуже корисна рослина, яка містить багато вітамінів, мікроелементів та амінокислот. Вона особлива тим, що має найбільшу кількість вітаміну С. Чаї з цієї цілющої рослини лікують жовчний міхур, нирки та підшлункову залозу. Рецептами трав’яних чаїв з шипшини поділилася відома травниця Віра Карась.
Протизастудний.
Візьміть по 2 столові ложці подрібнених плодів шипшини, м’яти, суничника та іван-чаю. Все подрібніть та ретельно перемішайте. Залийте 1 столову ложку збору літром окропу, дайте настоятися та пийте на протязі дня.
Загальнозміцнюючий.
Помістіть в пляшку з темного скла 1 склянку подрібнених плодів шипшини та залийте 1 склянкою спирту або горілки. Поставте на 15 днів в темне місце та час від часу збовтуйте. Процідіть та приймайте по 30 крапель настоянки, розчинених в 125 мл води 2 рази на день.
Жовчогінний.
Візьміть 7 плодів, подрібніть та залийте 500 мл води. Закип’ятіть та варіть 10 хвилин. Дайте настоятися ніч, процідіть та приймайте чай на протязі дня 4 рази.
Нирковий.
З’єднайте по склянці подрібнених плодів шипшини, толокнянки та брусниці. У пів літра води додайте 1 столову ложку збору та варіть 7 хвилин. Дайте настоятися годину, процідіть та приймайте по пів склянки після їжі через 15 хвилин.
При захворюваннях ясен.
Змішайте по 2 столові ложки шипшини, ехінацеї та іван-чаю. До пів літра води додайте 1 столову ложку збору та варіть 1 хвилину. Дайте настоятися 15 хвилин та приймайте як чай.
Для підшлункової залози.
Змішайте по 1 склянці шипшини, калгану, череди та гусячих лапок. До 700 мл води додайте 1 столову ложку збору та варіть 5 хвилин. Дайте настоятися годину та приймайте як чай весь настій розділивши на 4 прийоми.
Будьте здорові!