У народі це свято пов'язане з урожаєм. Ще в дохристиянських віруваннях люди відзначали дату в календарі і влаштовували урочистості. Була традиція - освячувати в церкві не тільки фрукти, а й лікарські зілля, рослини, овочі. Люди також перев'язували червоною стрічкою останні нестислі колосся - в'язали Дідову (Велесову) бороду.
Вважалося, що таким чином люди дякують Богам за хороший урожай. У сучасному світі парафіяни в церкві святять яблука, сливи, груші, бджолині стільники і будь-які інші дари природи.
Вважається, що до Спаса не можна їсти фрукти, інакше померлі на тому світі яблука не спробують. У цей день прийнято пригощати яблуками жебраків і саме 19 серпня слов'яни починали збір врожаю яблук і робили заготовки на зиму.
Яблучний спас цього року - що можна і не можна робити
їсти яблука до того, як їх освятили в церкві;
вбивати або проганяти комах;
займатися рукоділлям, домашніми справами або будівництвом;
сваритися, лаятися і бажати зла іншим.
На Яблучний Спас можна і потрібно пекти пироги з яблуками, робити вареники, готувати компоти. Незважаючи на те, що свято припадає на Успенський піст, церква дозволяє з'їсти трохи риби і випити вина.
Джерело:уніан