«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

19 січня — Богоявлення Господнє. Що має зробити в цей день кожен господар

19 січня — Богоявлення Господнє. Що має зробити в цей день кожен господар

19 січня, християни відзначають третє найзначніше свято з циклу Різдвяних свят – це Богоявлення Господнє.

Історія виникнення свята.

Згідно з біблейським оповіданням, коли Ісусу Хресту було 30 років, він пройшов обряд хрещення в знаменитій річці Йордан, що на Палестині. В той момент на нього з небес зійшов білий голуб, який занурився у воду й пурхнув у небо та почувся голос: “Це Син Мій Улюблений, що його Я вподобав!”. Тому, свято має декілька назв: Хрещення Господнє, Водохреще та Богоявлення. Від тоді, християни придають велике значення святій йорданській воді та таїнству Святої Трійці: Отець Бог – в голосі, Божий Син – у плоті та Святий Дух – у вигляді голуба.

Народні традиції на свято.

Господар вранці повинен відвідати церкву, побути на службі, помолитися та набрати свяченої води.

Вдома дати випити по три ковтки освяченої води кожному члену сім’ї. Окропити кожен кут у будинку, подвір’я, худобу та домашніх улюбленців.

Також, в цей день у водоймищі вирубують ополонку у вигляді хреста та священник після хресної ходи занурює в неї срібний або золотий хрест, чим проводить обряд освячення. Охочі пірнають в ополонку з бажанням очиститися від гріха та набути міцного здоров’я. Але це повинно буди з вірою та молитвою, а не для забави.

Дівчата вмиваються у свяченій воді, щоб бути вродливими.

Після Хрещення починається весільний сезон та час для дозвілля й веселощів. Люди влаштовують посиденьки та вечорниці, за повір’ям – це наближає прихід весни.

Народні прикмети на свято.

На вулиці в цей день кружляє лапатий сніг – до врожайного року.
Джерело

Все буде Україна