«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

6 липня — Горпина Купальниця

6 липня православна церква відзначає день пам'яті мучениці Агрипини Римської, покровительки сицилійського містечка Мінео. Вона вела праведне, благочестиве життя і дотримувалася аскетизму у всьому. Навіть зіткнувшись з гоніннями і іконоборством жінка не припинила проповідувати слово Господнє серед єретиків, інформує Ukr.Media.

Оскільки ім'я Римської Святої важко сприймалося на слух, йому придумали співзвучну заміну, назвавши дату Горпина Купальниця.

Історія життя великомучениці

Агрипина жила в 3 столітті в Римі. Вона була родом з багатої знатної сім'ї. В юності дівчина дізналася від побратимів про віру в Ісуса і вирішила цілком присвятити себе їй. Багато людей наслідували її приклад, бачачи, яке блаженство доставляє їй християнство. Однак, такий стан справ породив ненависть і злість серед язичників.

У період правління Валеріана Другого відновилося іконоборство і жорстокі гоніння на інакомислячих. Ідолопоклонники видали владі римську праведницю, звинувативши її у повстанні проти інституту шлюбу, шахрайстві та поширенні релігійної єресі. Імператор надав Агрипині можливість покаятися і присягнути до його віри, але діва відмовилася. Вона лагідно відповіла, що сіє не сумніви і обман, а допомагає заблудлим душам знайти своє призначення і істинний життєвий шлях, що веде на небеса Господні. За непокору римлянка була піддана фізичним катуванням. Її били по обличчю, намагаючись домогтися слухняності, а потім роздягли догола і бичували мечами так, що кров застеляла підлогу приміщення. Після того, як діву закували в кайдани, з'явився ангел Божий і залікував всі рани. Тоді неушкоджена праведниця знову постала перед імператорським судом. Не зумівши винести нових мук вона віддала душу Отцю Небесному. Тіло убієнної кинули бездомним псам на поживу.

Сподвижники поховали убієнну мученицю в Римі. З часів її мощі були перенесені в італійське місто Мінео сподвижниками і друзями Агрипини святими Вассою, Агафоніком і Павлом. В подальшому вони також посмертно були удостоєні звання мучеників. Там же був заснований храм в ім'я мучениці. Вважається, що після трагічної смерті Святої її останки були наділені даром зцілення і чудотворення. Вони виганяли бісів з психічно хворих, рятували тих, хто звертався від помилок, дарували фізичне здоров'я.

Як дата відзначалася на Русі

Горпина Купальниця — попередниця Івана Купали. У Писаннях Старого Завіту повідомляється, що колись саме в цей день ангел Товія скупався у водах священного Тигра, виловив звідти рибу і нагодував свого батька, зціливши його від сліпоти. З цієї причини на Горпину влаштовувалися масові купання в річках і озерах, супроводжуючи їх співами. Однією з традицій було обливання водою, причому не тільки себе і своїх близьких, а й кожного зустрічного.

Напередодні свята заготовляли віники на весь рік. У післяобідній час запрягали коня і прямували в ліс за гілками молодих берізок; туди ж додавали квіти і трави, наприклад, іван-да-мар'ю, ромашку або м'яту. Всі вони володіли цілющим ефектом. До вечора пробували зібрані віники в лазнях. Крім цього цей день був сприятливим періодом для збору коріння і квітів знахарями. Саме вони знали, де шукати цілющі рослини. Але були й особливо відчайдушні люди, які всю ніч безперервно бродили по лісі в пошуках чарівного коріння, під яким за переказами лежав скарб.

Все буде Україна