«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Спекулянтам дали чіткий сигнал, хто їхня 'правильна' жертва: НБУ пояснив свої благі наміри щодо купівлі валюти у фізосіб дешевше офіційного курсу

Вимога для банків та небанківських установ купувати у громадян валюту за курсом, не нижчим за офіційний, потенційно могла б обмежувати зміцнення гривні. Про це повідомляє прес-служба Національного банку у середу, 10 серпня.

Регулятор нагадав, що з 6 серпня скасував обмеження, згідно з яким банки та небанківські установи мали купувати у населення готівкову валюту за курсом, не нижчим від офіційного. З 21 липня офіційний курс становить 36,57 гривні за 1 долар.

"Курс у готівковому сегменті валютного ринку може як знижуватися, так і зростати – залежно від попиту та пропозиції на ринку. Враховуючи це, вимога купувати валюту за курсом, не нижчим за офіційний, потенційно могла б обмежувати зміцнення гривні. Тож Національний банк зняв відповідне обмеження", – йдеться у повідомленні.

Згідно заяви регулятора, при цьому сильне заниження банками та обмінними пунктами курсу купівлі готівкової валюти є малоймовірним, оскільки сприятиме відтоку клієнтів.

Однак, наскільки 'несильним' може бути коливання у бік пониження регулятор не уточнює. Звісно все вирішуватиме кон'юнктура ринку і надходження до України валютної виручки та макроекономічної допомоги союзників.

"Силу конкуренції добре ілюструє те, що різниця між середніми курсами купівлі та продажу готівкової валюти банками після зняття відповідного обмеження не змінилася, а в небанківських установах – навпаки, 5-8 серпня звузилася з 0,4 до 0,25 грн за 1 долар", – переможно констатували в НБУ моніторинг аж за чотири доби.

Як відомо, наприкінці липня НБУ звинуватив обмінники у девальвації гривні. Тепер усі операції мають фіксуватися на відео, а інформацію про курси заборонено виставляти на табло. У результаті, готівковий курс долара почав знижуватися.

Однак битися зі спекулянтами самими обмежувальними заходами важко, тому їхню енергію вирішили перенаправити в інший бік, шукати поживи на клієнтах. При цьому рішення регулятора дає йому серйозні важелі на валютному ринку. Якщо настане така кон'юнктура, що фінустанови волітимуть скупати іноземну валюту задешево, НБУ може укріпити офіційний курс гривні, або скупити надлишок доларів та євро на біржі, поповнюючи свої резерви.

Все буде Україна