«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Українців чекає перерахунок зарплат: яким професіям пощастить найбільше і ким вигідно працювати

В Україні в 2022-му мінімальну зарплату підвищать лише на 3%, тоді як середня може збільшитися майже на 20%. Розраховувати на відчутну надбавку варто далеко не всім, хто працює. Про те, як і кому перерахують зарплати, читайте в матеріалі OBOZREVATEL. Як зростатимуть зарплати українців у 2022-му?

У середньому доходи українців, що працюють, можуть збільшитись на 20%, розповідає засновник компанії Performance Managment Сергій Сароян. Але тут треба розуміти три фактори:
зарплати у різних сферах зростатимуть нерівномірно;
частину зростання "з'їсть" інфляція;
деякі українці залишаться без підвищення.
Сароян прогнозує зростання заробітних плат серед ІТ-шників (вони традиційно перебувають серед лідерів за рівнем окладів). Також можливе підвищення зарплат у продажах, оскільки їхній дохід безпосередньо пов'язаний з цінами на товари та послуги, а вони зростатимуть. Крім того, через дефіцит можуть збільшитися доходи і фахівців робітничих спеціальностей.

"Зараз готові підвищувати зарплати з метою утримання цінних співробітників з найбільш дохідних напрямів: продажів та IT-технології. Може пощастити і представникам робітничих спеціальностей, бо на тлі відкритих кордонів їх може утримати в країні лише гідна грошова винагорода", – говорить експерт.

Великий мінус – Кабмін Дениса Шмигаля вирішив підняти мінімальну зарплату в 2022-му лише на 200 грн до 6700 грн (3%). І це при тому, що інфляція за найскромнішими оцінками сягне 6,2%. А це означає, що реальна зарплата бюджетників та всіх, хто насправді отримує мінімалку, скоротиться.

Ексміністр соцполітики Андрій Рева вважає, що реальний розмір мінімалки через подорожчання комуналки та ціни на продукти має сягати близько 9 тис. грн. "Ми не просто могли б підвищити її на більше, але і зобов'язані це зробити. Тарифи збільшилися на 35%. На продукти харчування також зростають ціни", – говорить політик.

Які спеціальності мають найбільший попит?
Серед офіційно безробітних у великих містах більшість – з вищою освітою. Щороку кількість випускників гуманітарних вишів зростає, проте водночас на ринку праці катастрофічно не вистачає слюсарів, сантехніків, машиністів.

Головна причина – вони, на відміну від юристів, філологів, журналістів, можуть переїхати практично в будь-яку країну ЄС і працювати там за професією. Як результат, на внутрішньому ринку праці не вистачає робітників, а сусідні країни компенсують свій дефіцит за рахунок українців.

На прохання OBOZREVATEL аналітики OLX.Робота підрахували середні зарплати серед затребуваних в Україні робочих фахівців. Як виявилося, фасадник (займається утепленням фасадів) може заробляти 33 тис. грн, а мулярі та штукатури в середньому отримують близько 30 тис. Плиточники можуть розраховувати на 27,5 тис. грн.

І це при тому, що середня зарплата по країні (дані Держстату становить трохи більше ніж 14 тис. грн. Найменше отримують у Чернівецькій області (всього 10,9 тис. грн). Найбільше традиційно заробляють у столиці – 20,6 тис. грн. Різниця у середніх зарплатах між Києвом та Чернівецькою областю перевищує 9 682 грн (за місяць вона збільшилась на 182 грн).

Все буде Україна