«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

WSJ: США можуть тимчасово зняти санкції з Білорусі, якщо Лукашенко дозволить експорт зерна з України до ЄС

Вашингтон спільно з ООН розглядають варіант тимчасового зняття санкції з білоруських виробників калійних добрив, якщо Лукашенко диктатор дозволить експортувати зерно з України до Євросоюзу.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

За словами американських чиновників, США та генсек ООН Антоніу Гутерріш розглядають варіант, який передбачає скасування санкцій на шість місяців в обмін на те, що українське зерно перевозитимуть залізницею через Білорусь до литовського порту Клайпеда.

Американські санкції, пов’язані з калійною промисловістю Білорусі, були введені у 2021 році у відповідь на міграційну кризу та переслідування опозиції.

За даними WSJ, Антоніу Гутерріш також намагається домовитись про створення морського коридору для експорту зерна з України. Для цього ведуться переговори з РФ, Туреччиною та українською владою. Цей варіант передбачає полегшення експорту російських та білоруських добрив.

Зазначимо, що Україна є четвертим у світі виробником зернових. У зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії наша країна не може відправити запаси продовольства, адже агресор блокує порти в Чорному морі.

За оцінкою США, в українських елеваторах знаходяться 20 млн. тонн зерна.

Все буде Україна